Geschiedenis

De geschiedenis Youth For Christ Altena: Jongerencentrum 'de Pomp'

Begin jaren '70 vormde zich in Altena een groep jongeren die bijbelstudie hield en avonden organiseerde waar ook andere jongeren op een ontspannen manier God konden leren kennen. Deze avonden werden vaak gehouden in de kasteelkelder in Dussen. Soms werden deze avonden ook ingevuld met muziek, een optreden of een film; het belangrijkste was echter het onderling contact. Zo was ook in Altena het fenomeen 'Koffiebar' een feit. Rond 1976 heeft deze 'Jeugdgroep Altena' zich aangesloten bij Youth for Christ.

In die jaren zijn er twee werkgroepen ontstaan: één in zuidelijk Altena (Genderen, Dussen, Wijk en Aalburg) en één in Sleeuwijk die ook avonden organiseerde in Werkendam. De zuidelijke werkgroep organiseerde vooral 'vliegende koffiebars'. Dat waren dezelfde soort avonden, maar dan iedere keer in een andere plaats (Andel, Genderen, Meeuwen, Wijk en Aalburg) Begin jaren '80 werd door de zuidelijke werkgroep een eigen gebouw (Dynamo) geplaatst in Genderen aan de Susterenhof. Hier werden vele activiteiten ontplooid en dat kon natuurlijk veel beter en makkelijker nu er een eigen gebouw was.

De werkgroep van Sleeuwijk/Werkendam organiseerde in die jaren nog steeds in genoemde plaatsen koffiebaravonden of ontmoetingsavonden. Beide werkgroepen werden in het begin van de jaren 90 kleiner wat de slagkracht niet ten goede kwam. Toen er in zowel Werkendam als in Sleeuwijk problemen kwamen met de huisvesting werd dan ook besloten de beide werkgroepen samen te voegen.

Begin jaren '90 kwam het bericht dat Dynamo plaats moest maken voor nieuwbouw. Na jaren zoeken werd in Almkerk aan de Sportlaan een oude kleuterschool geplaatst als nieuw onderkomen voor YfC. Op 5 februari 1995 werd het nieuwe onderkomen geopend en kreeg de naam 'De Pomp'. Ook hier zijn vervolgens vele activiteiten georganiseerd van muziekavonden tot bijbelstudies, van cabaret tot Game-zones en dropping. Echt van alles.

Maar ook dit gebouw moest wijken voor nieuwbouw. Vanaf het moment van de eerste brief van de gemeente tot het nieuwe gebouw er stond zijn er 10 jaar verstreken en inmiddels staat er een nieuw gebouw. Het nieuwe onderkomen is in maart 2013 geopend.

Datgene waarmee het werk van Youth for Christ zich altijd heeft kunnen onderscheiden is overeind gebleven: de omgang met elkaar is respectvol. Maar dat is het uiterlijk. Het innerlijk is nog belangrijker: YfC wil met jongeren het geloof in God delen. In navolging van Christus gá je dan ook respectvol met elkaar om - tenminste: als je een levende relatie hebt met Hem. Iets anders waarmee YfC zich in Altena heeft onderscheiden is het 0% alcoholbeleid en uiteraard geen drugs. Ook in de nieuwe Pomp worden weer avonden georganiseerd en zijn er bijbelstudie-avonden voor jongeren.